Batıda yükselen ırkçılığın önderleri

Müslüman düşmanlığı ve göçmen karşıtı söylemleriyle tepki çeken ABD başkan adayı Trump'ın yalnız olmadığı, Avrupa'nın da kendine has Trump'ları olduğu görülüyor

Google Haberlere Abone ol
Batıda yükselen ırkçılığın önderleri
Osman Hulusi Boyraz | Londra

ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adaylarından Donald Trump'ın yükselişi Avrupalılar tarafından tepki ve eleştiriyle karşılanıyor ancak Avrupa'ya daha yakından bakınca işlerin ABD'den çok da farklı olmadığı görünüyor.

Müslüman ve göçmen karşıtı söylemleriyle tepki çeken ve seçildiği takdirde Müslümanların ABD'ye girişini yasaklamaya varan teklifler sunan Trump'ın muadillerine Avrupa'nın birçok ülkesinde rastlamak mümkün. 

İngiltere'den Avusturya'ya kadar pek çok Avrupa ülkesinde popülist sağ partilerin yükselişte olduğu son yılların bilinen gerçeği. Bu partilerin başlarında bulunan ve "Avrupalı Trump'lar" olarak adlandırılabilecek sağcı siyasilere daha yakından göz atalım.

Ülke: Avusturya
Lider: Norbert Hofer


Avusturya'da bu pazar günü yapılacak başkanlık seçimlerinin iddialı adaylarından biri Hofer. 45 yaşındaki sağcı siyasetçinin geçtiğimiz ay yapılan başkanlık seçimlerinin birinci turundaki sürpriz zaferi, Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın istifasına neden olmuştu. Faymann, göçmen krizinin ilk günlerinde Avusturya'nın göçmenleri ülkeye almaya sıcak baktığını açıklamıştı ve ardından ülkedeki sağcı gruplar tepki gösterip sokaklara dökülmüştü. 



Hofer seçimleri kazandığı takdirde, ülkeye mülteci almamayı, sınırları kapatmayı, ülkedeki mültecileri derhal sınırdışı etmeyi ve Müslüman kuruluşları, okulları ve camileri gözlem altında tutmayı vaadediyor. 

Ülke: Fransa
Lider: Marine Le Pen


Fransa'nın aşırı sağ partisi Ulusal Cephe'nin lideri olan Le Pen, Avrupa'nın önde gelen sağcı liderleri arasında yer alıyor. Halefi olan babası Jean-Marie Le Pen'in aksine hedef tahtasına Yahudileri değil Müslümanları koymuş durumda olan Marine Le Pen, Fransa'da 2017 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iddialı isimler arasında yer alıyor. 



Ülke: İngiltere
Lider Adayı: Boris Johnson


İngiltere'de geçtiğimiz hafta yapılan belediye seçimlerinde Londra Belediye Başkanlığı koltuğunu İşçi Partisi'nin adayı Sadık Han'a devreden Boris Johnson'un hedefinde başbakanlık koltuğu olduğu bilinen bir gerçek.



David Cameron'un geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde başbakanlık koltuğunu zar zor koruyabildiği hesaba katılırsa, üzerine Panama Belgeleri'nde kendisinin ve babasının adının geçmesiyle eklenen yaralar ve Brexit (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek halk oylaması) konusundaki tutumu, Cameron'u muhafazakar seçmen için Johnson'un gerisine düşürüyor. 

Johnson geçtiğmiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Avrupa Birliği fikrini Adolf Hitler'in hayallerine benzetmiş ve Hitler'in akıbetini hatırlatmıştı. 

Ülke: Norveç
Lider: Sylvi Listhaug


Norveç'in sağcı partilerinden İlerleme Partisi'nin yükselen yıldızlarından Listhaug, geçtiğimiz aylarda Yunanistan sahillerinde "mültecileri daha iyi anlamak" iddiasıyla kameralar önünde dalgıç kıyafetiyle kendini deniz bıraktırıp sonra da kurtartmıştı. Yaptığı şeyle amaçladığı şeyin pek de uyuşmadığı dillendirilse de Listhaug dünya medyasında isminden bahsettirmeyi başarmıştı. 



Listhaug ismini Norveç göç bakanlığındaki icraatlarıyla da duyurmuştu. Özellikle havanın eksi derecelerde olduğu kış günlerinde iltica talebi reddedilen sığınmacıları Rusya'ya sınırdışı ettirmesi ve birçok mültecinin soğuk havada dışarıda kalmak zorunda kalması Listhaug'un önde gelen icraatları arasında yer alıyor. Gözlemciler Listhaug'un partisindeki makamının yükseleceğini tahmin ediyorlar. 

Ülke: Danimarka
Lider: Kristian Thulesen Dahl


Thulesen Dahl, Avrupalı diğer sağcı liderlere nazaran sert söylemleri çok kullanmayan bir isim. Danimarka Halk Partisi lideri olan Thulesen Dahl bu özelliğiyle partisine seçim kazanımları sağlamayı başarmış durumda. Ancak, mülteciler konusunda korku ateşini körüklemeden de geri durmuyor. 2013 yılında yaptığı açıklamada ülkesine daha az sayıda Müslüman mülteci alacaklarını şu sözlerle özetlemişti, "Ülkemde daha çok Müslüman'a yer yok". 2015 yılında yapılan seçimlerde Thulesen Dahl'ın partisi Danimarka meclisinin ikinci büyük partisi olmuştu. 



Ülke: Hollanda
Lider: Geert Wilders


Avrupa'nın en ayrılıkçı siyasi figürleri arasında yer alan aşırı sağcı Hollandalı lider, yıllardır İslam'a ve Müslümanlara karşı sürdürdüğü saldırgan söylemleriyle ülkesindeki sağcı gruplardan destek alıyordu. Mülteci kriziyle birlikte söylemlerinde gittikçe hoyratlaşan Wilders, Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmekten geri durmamıştı.  



 

Yorumlar