Avustralya Kardinali'nden kiliseye eleştiri

Avustralya Kardinali George Pell, Katolik Kilisesi'nin cinsel istismar iddiaları konusunda "çok büyük hatalar" yaptığını belirterek, "Gerekli önlemler zamanında alınmış olsaydı birçok kişinin acı çekmesi önlenmiş olurdu" dedi

Google Haberlere Abone ol
Avustralya Kardinali'nden kiliseye eleştiri

Vatikan Ekonomi Bakanı ve Avustralya Kardinali George Pell, Katolik Kilisesi'nin cinsel istismar iddiaları konusunda "çok büyük hatalar" yaptığını söyledi.

BBC'de yer alan habere göre, Sidney Kardinali olarak da görev yapan Pell, Avustralya'nın Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu’na tanık olarak ifade verdi.

Sağlık sorunları nedeniyle Sidney'e gidemeyen ve Roma'daki bir otel odasından video konferans yoluyla komisyonun toplantısına bağlanan Pell, gözetimi altındaki kiliselerde çocukların cinsel istismara maruz kalıp kalmadığı yönündeki soruya "Savunulamaz bir şeyi savunmak için burada değilim" yanıtını verdi.

Kendisine yönelik cinsel istismar suçlaması bulunmayan ancak 1970'li ve 1980'li yıllarda rahip olarak görev yaptığı Ballarat Piskoposluk bölgesinde papazlar tarafından işlenen pedofili suçları hakkında bilgi sahibi olduğu ileri sürülen Pell, iddiaları yalanladı.

Pell, "Kilise çok büyük hatalar yaptı, şimdi de hatalarını telafi etmeye çalışıyor. Özellikle Avustralya'daki pek çok kilise, yanlış işler yaptı, insanların beklentilerini boşa çıkardı" dedi.

Avustralya'da din adamları tarafından işlenen çocuk istismarlarını "felaket" olarak niteleyen Kardinal Pell, kilise harekete geçmekte geciktiği için ifadesi sırasında iki kez özür diledi.

Pell, cinsel istismarla suçlanan pek çok kişinin görevden uzaklaştırıldığını kaydederek, "Gerekli önlemler zamanında alınmış olsaydı birçok kişinin acı çekmesi önlenmiş olurdu" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 15 istismar mağduru Pell ile görüşmek için Roma'ya seyahat ederken bazıları da Sidney'deki duruşma salonunun dışında toplanarak Pell'i görevden alması için Papa'ya çağrıda bulundu.

Kardinal Pell, 1960'lı ve 1980'li yıllarda 130'dan fazla erkek çocuğu istismar etmekle suçlanan Papaz Gerald Ridsdale ile aynı kilisede görevliydi. Pell'in, işlenen suçlardan haberdar olduğu ileri sürülmüştü.

Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu, 2012'de kurulmuş ve Avustralya Katolik Kilisesi'nde yaşanan çocuk istismarlarına yönelik iddialarla ilgili soruşturma da geçen yıl başlamıştı.

Yorumlar