Avrupa'da bir ülke daha seçime gidiyor

İngiltere, Almanya ve Fransa'dan sonra Avusturya da seçimlere gitme kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da bir ülke daha seçime gidiyor

Avusturya'da Başbakan Yardımcı ve Halk Partisi (ÖVP) Başkanı Reinhold Mitterlehner'in istifasının ardından ÖVP'nin yeni genel başkanı seçilen Sebastian Kurz'un başbakan yardımcılığı görevini kabul etmeyerek, yerine Adalet Bakanı'nı önermesi, Başbakan Christian Kern tarafından "sorumluluktan kaçmak" olarak yorumlandı.

Kern, bakanlar kurulu toplantısının ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Kurz'un başbakan yardımcılığı görevini yürütmek istememesine ilişkin, "Bizim bu ülkeye karşı sorumluluklarımız var. Benim kanaatim kimse Avusturya'yı kullanamaz." diye konuştu.

Başbakan Kern, ÖVP'nin başbakan yardımcılığı görevi için Adalet Bakanı Wolfgang Brandstetter'ı, Maliye Bakanlığı görevi için de Harald Mahrer'in getirilmesi teklifini kabul ettiğini bildirdi.

ÖVP'nin yeni genel başkanı seçilen Sebastian Kurz ise erken seçimlere kadar yasaların parlamentoda sağlanacak çoğunlukla çıkartılacağını, bu nedenle başbakan yardımcılığı görevini kimin üstleneceğinin çok fazla önemi olmadığını ifade etti.

ERKEN SEÇİM KARARI SİYASİ PARTİLERCE KABUL EDİLDİ

Kurz'un koalisyonu yaz sonuna kadar devam ettirip, sonbaharda erken seçimlere gidilmesi yönündeki önerisi başta muhalefet partileri olmak üzere koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından da kabul edildi.

Muhalefet partilerinin yöneticileri bir araya gelerek, erken seçimin ekim ayının ilk yarısında yapılması için yarın meclise yazılı başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Koalisyonu oluşturan taraflar da muhalefetin erken seçime ilişkin yaptığı önerinin kendileri için de uygun olduğunu kaydetti.

Merkez sağ partisi ÖVP'nin yeni Genel Başkanı Kurz, mevcut koalisyon hükümetinin seçim kavgalarına neden olduğu görüşünü paylaşarak, erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Kurz, ayrıca hükümetin çalışma programında bulunan projelerin yaz sonuna kadar tamamlaması önerisi yapmıştı.


 

Yorumlar