Avrupa Birliği'nden vize muafiyeti açıklaması

Türkiye'nin vize muafiyeti için gereken 72 kriteri yerine getirmesi durumunda AB Komisyonu, vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı alacak

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği'nden vize muafiyeti açıklaması
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşma gereği vize muafiyeti için öne sürülen kriterlerin yerine getirilmesi durumunda AB Komisyonu karar alacak. Karar tavsiye niteliğinde olacak.

Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, tüm kriterlerin yerine getirilmesi durumunda AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı alacağını söyledi.

Mogherini, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine Türk vatandaşları için vize serbestisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk yetkililerinin endişe etmesi için bir sebep olmadığını ifade eden Mogherini, "Tüm kriterler yerine getirildiği takdirde AB Komisyonu vizesiz seyahat yönünde tavsiye kararı alacaktır. Geçmişte kriterleri yerine getiren diğer ülkelerde olduğu gibi." dedi.

Türkiye'nin bu kriterleri tamamlamak için geçmiş haftalardaki gibi çalışmalarına devam etmesinin önemine değinen Mogherini, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in "Türkiye için kriterlerde hafifletme yapılmayacaktır." şeklindeki ifadesini hatırlattı. Mogherini, kriterlerinin karşılanmaması durumunda ise AB Komisyonu'nun vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı almayacağını ifade etti. Mogherini, basın özgürlüğün kendileri için çok önemli olduğunu ama bunun vizelerin kaldırılmasıyla bir ilgisinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

SONUÇ RAPORU 4 MAYIS'TA AÇIKLANACAK

AB Komisyonu, vize muafiyetiyle ilgili üçüncü ve son raporunu 4 Mayıs'ta açıklayacak. Raporda Türkiye'nin kriterleri yerine getirdiği sonucuna varılırsa AB Komisyonu vizelerin kaldırılması için tavsiye kararı alacak. Ancak Türk vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahati, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından mümkün. Vizelerin kaldırılmasıyla, Türk vatandaşları 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaf olacak. 

Yorumlar