Avrupa Birliği'nden şaşırtan 'referandum' açıklaması

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temlsilcisi Mogherini, Türkiye'deki 16 Nisan referandumunun sonuçlarına saygı duyduklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği'nden şaşırtan 'referandum' açıklaması

Sonhaberler | Haber Merkezi

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yaptığı açıklamada, 16 Nisan'da yapılan Anayasa Değişikliği referandumuyla ilgili olarak 'Sonuçlara saygı duyuyoruz' dedi. Mogherini Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin durdurulmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği odaklı haberler yapan "euinside.eu" sitesinin haberine göre, Mogherini, Malta'daki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının ardından AB'nin Türkiye'deki referandum sonuçlarını kabul ettiğini söylerken, Türkiye de dahil olmak üzere ülkelerin kendi hükümet sistemlerini belirlemelerine saygı duyduklarını belirtti.

Müzakereler durdurulmadı

Mogherini, AB'nin Türkiye'de Venedik Komisyonu’nun tavsiye kararlarına uygun şekilde anayasa değişikliklerinin yapılmasını talep ettiğini söyledi. AB Temsilcisi, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmayacağını da vurguladı. Buna karşın, üyelik konusunda yeni müzakere başlıklarını açma konusunda herhangi bir çalışma yürütülmediğini de ekledi.

Mogherini, Türkiye'nin AB üyesi olmak istemesi durumunda, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü konusundaki görevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de idam cezasına yönelik yapılan tartışmalara da değinerek, bu durumun AB ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade etti.

Yorumlar