Almanya sığınmacılar konusunda net

Almanya Bakanı Peter Altmaier sığınmacılar konusunda B planı ile ilgilenmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya sığınmacılar konusunda net
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacılar konusunda tek yetkili olarak atadığı Başbakanlık Bakanı Peter Altmaier, sığınmacılar konusunda Avrupalı politikacılar tarafından dillendirilen “B planı”na gerek olmadığını söyledi.

Berliner Zeitung gazetesine konuşan Peter Altmaier,”B planı için bir neden yok” dedi.

Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının gözden geçirilmesi yönündeki görüşlere katılmayan Altmaier, darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmelerin anlaşmayı etkilemediğini söyledi. Altmaier,”Türkiye’nin kabul ettiği ya da geri gönderilen sığınmacılara kötü davranıldığına dair hiçbir ipucu bulunmuyor. Tam aksine, Türkiye Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verdi, bir çoğu şu anda sosyal güvenlikten faydalanıyor. Şu anda her şey anlaşmada öngörülen çerçevede yürüyor” ifadelerini kullandı.

“Almanya baskılara boyun eğmez”

Altmaier, Türkiye’nin Ekim ayına kadar vize serbestisi sağlanmazsa geri kabul anlaşmasını askıya alacağı söylemi için, ”Almanya hiçbir zaman baskılara boyun eğmedi, eğmez- ne soğuk savaşın doruk noktasında olduğu dönemde, ne Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) terörü olduğunda, ne de şimdi” dedi.

“Vize serbestisi için şartlar yerine getirilmeli, bunu Türk hükümeti biliyor”

Altmaier “Anlaşma iptal edilirse ne yapacaksınız?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Ben anlaşmanın devam edeceğini düşünüyorum. Anlaşma sadece AB ve Almanya’nın yararına değil, aynı zamanda Avrupa ülkelerinden daha çok sığınmacı kabul eden Türkiye’nin de yararına. Vize serbestisi için Türkiye’nin, terörle mücadele yasaları da dahil olmak üzere, çok açık olarak belirlenen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bunu Türk hükümeti biliyor.” 

“Biz A planıyla ilgileniyoruz”

Peter Altmaier, sığınmacılar konusunda B planı isteklerini ise, ”Biz bu tartışmayı bir kaç ay önce bazıları geri kabul anlaşmasının olmayacağını düşünürken de yaşadık. Bu isteklere uysaydık, şu anki istikrara belki ulaşamayacaktık. Bu yüzden biz A planı ile ilgileniyoruz, bir B planı için hiçbir sebep yok” karşılığını verdi.

Yorumlar