ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Arnavutluk'ta

Kerry, "DAEŞ'i yenilgiye uğratmanın geniş bir koalisyon gerektirdiğini biliyoruz. Arnavutluk, en başından beri koalisyonun bir parçası olmuştur ve şiddeti önlemek için verdiğimiz uzun vadeli mücadelede bizimle birlikte Afganistan'da varlığını sürdürüyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Arnavutluk'ta

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Arnavutluk'un DAEŞ'i yenilgiye uğratmak amacıyla kurulan koalisyon içinde en başından beri var olduğunu ve ortak yürüttükleri mücadelede Afganistan'daki varlığını da sürdürmeye devam ettiğini kaydetti.

Arnavutluk temasları kapsamında başkent Tiran'a gelen Kerry, Başbakan Edi Rama ile görüştü.

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kerry, "Başkan Barack Obama ve ABD halkı çabalarınız için minnettar. Arnavutluk ile dost ve müttefik olmamızın yanı sıra ortak çıkarlarımız da aynı" dedi.

Kerry, Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşen güvenlik konferansında Ortadoğu'daki sorunun çözümü ve DAEŞ terör örgütünün yok edilmesi ihtiyacının ele alındığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''DAEŞ'i yenilgiye uğratmanın geniş bir koalisyon gerektirdiğini biliyoruz. Arnavutluk, en başından beri koalisyonun bir parçası olmuştur ve şiddeti önlemek için verdiğimiz uzun vadeli mücadelede bizimle birlikte Afganistan'da varlığını sürdürüyor. Arnavutluk sadece dost değil, aynı zamanda NATO üyesi bir ülkedir."

Arnavutluk'un son dönemde oldukça iyi gelişmeler gösterdiğini ifade eden Kerry, yasal anlamda yapılan yenilikleri "cesaretlendirici" bulduğunu ve koordinasyon içerisinde çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan Rama da Arnavutluk'un ABD ile ilişkilerinin bölgesel refah anlamında önem taşıdığını belirterek, "Sığınmacı krizi bölge ülkeler arasında çeşitli işbirliklerinin yolunu açtı. Bu nedenle Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreçleri rutin olarak değerlendirilmemelidir" diye konuştu.

Uluslararası Rahibe Teresa Havaalanında Cumhurbaşkanı Bujar Nishani tarafından resmi törenle karşılanan Kerry, mevkidaşı Ditmir Bushati ile de bir araya geldi.

Yorumlar