AB zirvesinden sonuç çıkmadı

AB-Türkiye zirvesinde anlaşma çıkmadı. Reuters'ın haberine göre AB liderleri Türkiye'nin önerileri üzerinde anlaşamadı. Görüşmeler 18 Mart'ta devam edecek.

Google Haberlere Abone ol
AB zirvesinden sonuç çıkmadı

Son Haberler Logo

Brüksel'de bugün Türkiye ile Avrupa Birliği liderleri arasında yapılan görüşmelerde önerilen teklifler üzerinde anlaşma sağlanamadı. Türkiye, mülteci akınlarının durması karşılığında Avrupa Birliği'nden üç talepte bulundu. Ancak Avrupalı liderler, öneriler karşısında uzlaşma sağlayamadı. Türkiye'nin önerileri arasında haziran ayında vizelerin kaldırılması, mülteciler için ayrılan 3 milyar avroluk fonun 6 milyar liraya çıkarılması ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin hızlandırılması yer alıyordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonuna kadar kaldırılmasını, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avroluk ek fon verilmesini, her kabul edilecek sığınmacı için AB'nin Türkiye'den bir sığınmacı almasını içeren bir teklif sunduğu öğrenildi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye, zirvede yeni bir teklifte bulundu. 29 Kasım'da yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde varılan anlaşmada, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılacağı tarih olarak belirlenen Ekim 2016 da öne çekiliyor. Yeni teklifte Türk vatandaşları için vize kısıtlamasının haziran sonunda kaldırılması isteniyor. 

TÜRKİYE FONUN ARTIRILMASINI İSTEMİŞTİ

Türkiye, AB'nin "Yük paylaşımı" adı altında Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar avroluk fonun arttırılmasını da istedi.

Yeni teklifte önümüzdeki seneler için bu miktar toplam 6 milyar avro olarak öngörülüyor. Mevcut 3 milyar avroluk fonun da kısa sürede Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan projelere tahsis edilmesi isteniyor. 

Türkiye'nin diğer bir teklifi de sığınmacıların kabulüne ilişkin oldu. Türkiye, Yunanistan'dan gönderilecek her bir sığınmacı için AB'nin Türkiye'den Suriyeli bir sığınmacı almasını öneriyor. Türkiye bu yolla, insan kaçakçılığının ve Ege Denizi'nde ölümlerin son bulmasını amaçlıyor. 

SONUÇ ÇIKMADI

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren Türkiye-AB Zirvesi'nde sunulan teklifler, daha sonra AB liderleri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerden bir sonuç çıkmadı. Liderler teklifler üzerinde uzlaşma sağlayamadı. 

Yorumlar