AB vize muafiyeti raporu bugün açıklanıyor

Türkiye-AB arasında yapılan anlaşma gereği uygulanması beklenen vize muafiyetiyle ilgili önemli dönemeçlerden biri de bugün yaşanacak. AB Komisyonu, Türkiye'nin durumunu oylayacak. Oylamanın sonucu bağlayıcı değil.

Google Haberlere Abone ol
AB vize muafiyeti raporu bugün açıklanıyor
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında son olarak mültecileri anlaşmasında 4 ay öne alınan vize muafiyeti konusunda bugün önemli bir eşik aşılmış olacak. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu yayımlayacak.

Avrupa Birliği, 18 Mart’ta gerçekleşen 3. Mülteci Zirvesi’nde varılan anlaşma kapsamında yer alan Türkiye vatandaşları için Schengen üyesi ülkelere vize serbestisi sağlayacak 72 kriterin tamamlanıp tamamlanmadığına dair raporunu açıklayacak. Metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nı Haziran ayında uygulamaya başlaması ve AB vatandaşlarının kimlik bilgilerinin korunması gibi konularda adım atmasının istenmesi öngörülüyor.

Türkiye, vize muafiyeti koşullarından biri olarak aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 11 AB üyesi için vize zorunluluğunu kaldırdı. Karar salı günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu, AB ile yapılan mülteci anlaşmasının uygulanması karşılığında Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması için Türkiye'den yerine getirmesi beklenen 72 kriterden biriydi.

OLUMLU RAPOR ÇIKMASI BEKLENİYOR

Kaynaklardan alınan bilgilere göre, Avrupa Komisyonu'nun bugün yapacağı açıklamayla Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkının tanınmasını tavsiye edeceği iddia edildi. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında imzalanan göçmen krizi anlaşması kapsamında atılacak adım, Türkiye sahillerinden Yunan adalarına geçen göçmen sayısındaki kayda değer azalışı izliyor.

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın “görüşülmesinin tamamlanması halinde Türkiye’nin AB'ye karşı vize muafiyetine dair üzerine düşeni yapmış olacağını” söylediği Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin tasarı dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı.

OYLAMA ÖNCESİ KRİTİK GÖRÜŞME

Başbakan Davutoğlu, AB Komisyonu Başkanı Juncker ile telefonda görüştü. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen görüşmede, 18 Mart'ta gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi’nde mülteciler konusunda varılan mutabakatın uygulanmasına dair görüş alışverişinde bulundu. Zirvede varılan mutabakatta, vize serbestisi dışında bütçe politikasını içeren 33. faslın açılması, Türkiye, Suriyeli mültecileri geri almayı kabul etmesi ve 2018’e kadar ek bir 3 milyar Euro daha Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye mülteci projeleri kapsamında gönderilmesi bulunuyor. 
 

Yorumlar