AB ülkeleri Slovakya'daki toplantıda anlaşamadı

- Macaristan Başbakanı Orban: - "Şimdi de sığınmacıların Schengen sınırında durdurulması yerine dağıtımın hızlandırılması konusunda daha fazla konuştular" - Slovakya Başbakanı Robert Fico: - "(Yasadışı göçmenler için) Eğer bir cevap bulamazsak çok ciddi tehditlere dönüşebilir" - AB Konseyi Başkanı Tusk: - "İnsanlar, bizden sınırlarımızın tam kontrolünü sağlamamızı bekliyor. Bu nedenle asla kontrolsüz sığınmacı istemiyoruz" - AB Komisyonu Başkanı Juncker: - "(İngiltere ile müzakereler) Bu konuda kesinlikle bir uzlaşma görmüyorum"

Google Haberlere Abone ol
AB ülkeleri Slovakya'daki toplantıda anlaşamadı
BRATİSLAVA (AA) - AB Dönem Başkanı Slovakya'nın ev sahipliğinde başkent Bratislava'da gerçekleştirilen gayriresmi AB liderler zirvesi sona erdi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, zirvenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvede Brüksel'in göçmen politikasının değiştirilmesinin başarılamadığını söyledi.
Orban, Avrupa Birliği'nde hala "naif ve kendini yıkan" bir göçmen politikasının hüküm sürdüğünü iddia ederek, ''Şimdi de sığınmacıların Schengen sınırında durdurulması yerine dağıtımın hızlandırılması konusunda daha fazla konuştular." dedi.
Bulgaristan'a destek verilmesi kararının bir başarı olduğunu savunan Orban, ''Bulgaristan'a her halükarda destek verilmeli. Yardım konusunda bazı kesin kararlar alındı. Bulgar sınırındaki baskı artıyor ve savunma harcamaları da ciddi seviyede." şeklinde konuştu.
Sığınmacı krizinin çözümünde Almanya ve Yunanistan'ın kilit ülke konumunda olduğunu kaydeden Orban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Almanya'da sığınmacıların kabul konusunda üst sınır konulmadığı takdirde çekim gücü sürekli olacak. Yunanistan ise Schengen Anlaşması gereğince Avrupa'ya gelmek isteyenleri durdurmalı, ama bunu yapmıyor. Bu iki ülke politikasında bir değişiklik yapmadığı sürece biz bir tek şey yapabiliriz, o da Schengen kurallarını uygulamak."
- Ortak basın toplantısı
Slovakya Başbakanı Robert Fico, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ortak basın toplantısı düzenledi.
Fico, toplantıda yapıcı bir tartışma yaşandığını belirterek, Avrupa Birliği'nin Avrupa için en iyi proje olduğunu söyledi. Geriye dönüş olmadığını vurgulayan Fico, ileriye doğru bakmak ve ilerlemek gerektiğini aktardı.
Üye ülkelerin farklı görüşlere sahip olmasına rağmen ortak haraket ettiğini kaydeden Fico, daha somut adımları atılması gerektiğini vurguladı.
Zirve sonucunda bir deklarasyon yayınladıklarını aktaran Fico, gayriresmi zirvenin sonucunda "Bratislava Deklarasyon ve Bratislava Yol Haritası" yayınladıklarını ifade etti.
AB dış sınırının yasadışı göçmenlere karşı korunması gerektiğini belirten Fico, Avrupa Sınır Koruma Gücü oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Eğer bir cevap bulamazsak çok ciddi tehditlere dönüşebilir" dedi.
Tusk ise Avrupa halklarının ekonomik ve sosyal gelecek ile birlikte sınırların kontrol edilmemesinden dolayı ciddi endişe içerisinde olduğunu söyledi. AB'nin her konuda mükemmel olmadığını ancak yapabildiklerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tusk, insanların endişelerine cevap bulmaya çalıştıklarını belirtti.
Zirvede Bratislava Yol Haritası'nı tartıştıklarını belirten Tusk, yol haritasının bir rehber niteliğinde olacağını dile getirdi. Sığınmacı akınının insanlarda ciddi endişelere yol açtığını vurgulayan Tusk, "İnsanlar, bizden sınırlarımızın tam kontrolünü sağlamamızı bekliyor. Bu nedenle asla kontrolsüz sığınmacı istemiyoruz" dedi.
Bulgaristan'ın Türkiye sınırının etkin bir şekilde kontrol edilmesine bütün üyelerin tam destek verdiğini kaydeden Tusk, Bulgaristan'a personel, malzeme ve para yardımı yapılacağını aktardı.
Juncker ise toplantıda İtalya'nın bazı farklı nedenleri bulunduğunu ancak bunun İtalyanın nedeni değil Avrupa sorunu olduğunu söyledi.
Zirvede gelecek aylarda atılacak temel ve somut adımları konuştuklarını belirten Juncker, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına ilişkin olarak "Bu konuda kesinlikle bir uzlaşma görmüyorum" dedi.
Juncker, Bulgaristan'ı asla yalnız bırakmayacaklarını ifade etti.

Yorumlar