AB, Türkiye'nin teklifini olumlu buldu

Avrupa Birliği Komisyonu, Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel'de sunduğu son teklifi uygulanabilir buldu

Google Haberlere Abone ol
AB, Türkiye'nin teklifini olumlu buldu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin sunduğu ve AB'nin prensipte kabul ettiği vizelerin haziran ayı sonuna kaldırılmasını da içeren teklifteki maddelerin, belirli şartların karşılanması durumunda uygulanabilir olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu üyelerini bir araya getiren haftalık toplantıda teklif, mali, operasyonel ve yasal açılardan ele alındı. Toplantı sonrasında yayımlanan ve konseye sunulacak değerlendirme, teklifteki maddeler uyarınca 6 başlık altında sıralandı.

GERİ KABUL

Sığınma başvuruları reddedilen Yunan adalarındaki sığınmacı ve göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesinin, kaçakçılara para ödenmesi ve hayatların riske atılmasının önlenmesi açısından hayati olduğu belirtildi.

Ancak bunun tamamen Avrupa'daki ve uluslararası alandaki kanunlara göre yapılması gerektiği vurgulanarak, bu çerçevede, her bir kişinin sığınma başvurusunun tek tek ele alınmasının şart olduğu ve "toplu geri göndermelerin hiç şüphesiz sığınmacıların temel haklarına aykırı düşeceği" ifade edildi.

Bu maddenin uygulanabilmesi için Yunan ve Türk hükümetlerinin mevzuat değişiklikleri yapmalarına ihtiyaç duyulduğu da kaydedilerek, "Yunanistan Türkiye'nin güvenli ülke olarak kabul edildiğini, Türkiye de uluslararası korumaya muhtaç sığınmacıların etkili sığınma prosedürüne erişim imkanı bulunduğunu garanti altına almalı" ifadesi kullanıldı.

BİRE BİR DEĞİŞİM

Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi maddesi ile ilgili olarak da üye devletlerden kabul edecekleri sığınmacı sayısıyla ilgili teminat istendi.

AB'ye yerleştirmelerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Sığınmacı Destek Ofisiyle çalışılabileceği bildirildi.

VİZE SERBESTİSİ

Vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılabilmesi için ise Türkiye'nin 35'ini tamamladığı 72 kriterin hepsini hayata geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Eğer Türkiye'nin kriterleri yerine getirdiği kanaati varılırsa, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizelerin haziran ayı sonunda kaldırabilmesi için Nisan 2016 sonunda sonunda yasal bir teklif hazırlayacağı açıklandı.

FON

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların şartlarını iyileştirmek için kullanılacak 3 milyar avroluk fonun harcamasının hızlandırılması için Türk yetkililerle nisan ayı ortasına kadar ihtiyaçların belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

YENİ FASILLARIN AÇILMASI

Üyelik sürecinin hızlandırılması noktasında 5 yeni faslın açılması için hazırlık çalışmalarının yapıldığı, AB Konseyi'ne sunabilmek için bahar aylarında bu çalışmaların bitirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Türkiye, özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

SURİYE'DEKİ İNSANİ ŞARTLAR

AB Komisyonu'nun değerlendirmesinde, Suriye içindeki insani şartların iyileştirilmesi noktasında, Suriyelilerin ülkelerinde kalmasını sağlayacak bu adımla ilgili olarak AB Konseyi'nin Türkiye ile çalışmaya hazır olduğu belirtilerek, "Bunun başarılabilmesi için Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 11-12 Şubat tarihlerinde Münih'te yapılan toplantısında verilen taahhütlerin hızlıca uygulanması esastır" ifadesine yer verildi.

Türkiye 7 Mart'ta, Türkiye-AB Zirvesi'nde sığınmacı krizine çözüm getirecek ve AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini güçlendirecek teklif sunmuştu. AB'nin de prensipte kabul ettiği teklifle ilgili olarak AB Komisyonu'nun bir değerlendirme hazırlayarak AB Konseyi'ne sunması istenmişti.

Bu teklif, yarın başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde ele alınacak. Zirvenin ikinci gününde yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'ne Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor.

Yorumlar