AB'nin yeni patronlarından İngiltere'ye: Bekleme yapma

İngiltere'nin ayrılmasından sonra muhtemel patron gözüyle bakılan Almanya öncülüğünde yapılan ilk toplantıda, alınan kararın bir an önce uygulanması istendi

Google Haberlere Abone ol
AB'nin yeni patronlarından İngiltere'ye: Bekleme yapma
Avrupa Birliği(AB)'nin lideri konumundayken referandumla ayrılma kararı alan İngiltere'den boşalan patronluk koltuğuna oturmaya hazırlanan Almanya, referandumdan sonra birliğin kurucu üyelerin topladı, İngiltere'ye 'derhal çıkın' ültimatomu verdi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn İngiltere’nin AB’den ayrılmasının sonuçlarını görüşmek için Almanya Dışişleri Bakanlığının Berlin'deki konuk evi Villa Borsig'de bir araya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, "Bu ülkeler, kimsenin Avrupa'yı elimizden almasına izin vermeyeceğimiz mesajını iletecekler" dedi.Toplantının ardından açıklamada bulunan Steinmeier, Birleşik Krallık'ın AB'den 'en yakın zamanda' çıkması gerektiğini ancak yoğun görüşmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Steinmeier, "Büyük Britanya'nın kararına saygı gösteriyoruz. Ve artık kendisine odaklanacağını da anlıyoruz" dedi. Steinmeier ayrıca, "Avrupalılara, Avrupa'nın önemini ve işini yapabiliyor olduğunun gösterilmesi gerekiyor' diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER ZOR GEÇECEK

İngiltere Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de referandumun ardından AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin derhal yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. İngiltere halkının kararına saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Corbyn, "Önümüzdeki günler zor geçecek" diyerek AB ile yapılacak müzakerelerde, işlerin ve çalışma koşullarının korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, yaptığı açıklamada "Yeni İngiltere Başşbakanı acil bir şekilde tayin edilmeli. İngiltere'nin 50. maddeyi bir an önce devreye sokması ve uzun bir belirsizlik döneminden kaçınması gerekiyor. Britanya'nın Avrupa ile kedinin fareyle oynadığı gibi oynaması doğru olmaz. Bu saygıyla ilgili bir durum. Belirsizlik,ingiltere'nin de Avrıpa Birliği'nin de çıkarlarına değil. Bunun siyasal ve ekonomik sonuçları var" dedi.

Yorumlar