AB'nin Suriye toplantısı davetine Ankara'dan ret

4-5 Nisan'da Brüksel'de Suriye'deki insani krizi ele almak üzere düzenlenen uluslararası konferansa Başbakan Binali Yıldırım da davet edildi ancak gitmedi. AB kaynaklarına göre reddin sebebi Türkiye'nin talep ettiği konferans eş başkanlığı statüsünün verilmemesi. Türkiye diplomatik kaynaklar ise konferansın hazırlık sürecinin dışında bırakıldığı için Ankara'dan siyasi katılım olmadığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
AB'nin Suriye toplantısı davetine Ankara'dan ret

4 Şubat 2016'da Londra'da ilki düzenlenen Suriye Donörler Konferansı'nın ikincisi Brüksel'de, bu kez Avrupa Birliği'nin (AB) ev sahipliğinde düzenleniyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin organize ettiği konferansa Türkiye'den Başbakan Binali Yıldırım ‘özel davetli' sıfatıyla davet edildi. Ancak komşusu Suriye'deki krizi yakından takip eden ve 3 milyon Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye'nin konferansın hazırlık sürecine aktif katılımının sağlanmaması ve 'davetli' statüsünde kalması Ankara'nın tepkisine yol açtı.

Türkiye diplomatik kaynaklara göre Binali Yıldırım, konferansın düzenlenmesi aşamasında Türkiye'ye bilgi verilmemesi ve danışılmaması sebebiyle daveti reddetti. Konferansın düzenlenmesi sürecinde rol alan Batılı kaynaklara göre Türkiye, eş başkanlık statüsü de istedi. Verilmeyince toplantıya katılmama kararı alındı.

Geçen yıl dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı konferansın ikincisine bu yıl bu sebeplerle Türkiye'den siyasi katılım olmayacak.

Onun yerine, Suriyeli sığınmacılarla ilgili yapılacak çalışmaların ele alınacağı oturumlara katılmak üzere teknik heyet görevlendirildi. Milli Eğitim, Sağlık, İçişleri Bakanlıkları ve AFAD'dan yetkililer heyette yer alıyor.

Al Jazeera'nin haberine göre Türkiye diplomatik kaynaklar AB ile Türkiye'nin son dönemde karşılıklı sert açıklamalarla gerilen ilişkilerinin ve Suriyeli sığınmacılar için verilen sözlerin yerine getirilmemesinin de bu kararda etkili olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nden ismini vermek istemeyen kaynaklar ise AB'nin bu yıl, geçen yıl İngiliz yetkililerin izlediğinden farklı bir yol izlemediğini belirtti. Türkiye Şubat 2016'da Londra konferansında olduğu gibi yine aynı statüde, özel davetli olarak konferansa davet edildi.

ÜRDÜN VE LÜBNAN BAŞBAKAN DÜZEYİNDE 

AB Komşuluk ve Genişleme Politikalarından Sorumlu Yüksek Komiseri Johannes Hahn ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de toplantıya katılarak bazı oturumlara başkanlık edecek.

Konferansın eş başkanı olan ülkelerin (Almanya, Norveç, İngiltere, Kuveyt, Katar) ve Irak'ın dışişleri bakanları, konferansa katılmak üzere Brüksel'e gitti.

Suriye'ye komşu olan üç ülkenin, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın Başbakanları ‘özel davetli' olarak konferansa çağrıldı. Lübnan ve Ürdün'den olumlu yanıt geldi.

4 Nisan'da hazırlık oturumları başlayan konferansın Başbakanların ve Dışişleri Bakanlarının katılacağı oturumları ise 5 Nisan'da yapılacak.

ABD'den geçen yıl Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım olmuştu. Bu yıl ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Brüksel'de olacak.

Geçen yıl Londra'da düzenlenen ve asıl adı “Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı” olan toplantılarda, Suriye'deki kriz için donör ülkelerin 2016'da 6 milyar dolar, 2017-2020 arasında da 6,1 milyar dolarlık bağışta bulunması kararlaştırılmıştı.

Şubat ayında yayınlanan takip raporuna göre 2016 için söz verilen rakama ulaşıldı. 2017 yılı içinde de 2,8 milyar dolarlık bağış ilgili kurumlara aktarıldı. 

Yorumlar