AB mültecilerin dönüşünden memnun

AB, Türkiye'nin geri kabul anlaşması ile ilk sığınmacı grubunu alırken bütün gereklilikleri yerine getirdiğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
AB mültecilerin dönüşünden memnun

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Yunanistan'dan geri kabul ettiği ilk sığınmacı grubunu alırken bütün yasal gereklilikleri yerine getirdiğini bildirdi.

AB Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, bugün Yunanistan'dan Türkiye'ye gerçekleştirilen geri kabulün AB-Türkiye arasında 18 Mart'ta yapılan anlaşmanın en görünür adımı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geri kabul sürecinde yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirten Schinas, 18 Mart'ta yapılan AB-Türkiye zirvesinde liderlerin, insan kaçakçılığını önleyerek yasal sığınmacı yerleştirme sistemini başlatmaya karar verdiğini anımsattı.

AB'nin Yunanistan ve Türkiye ile yakın işbirliği yaptığını belirten Schinas, "Bu sabah itibarıyla Yunan adalarından Türkiye'ye dönüş ve Türkiye'den Suriyelilerin AB'ye gelişi başladı." dedi.

Schinas, Türkiye'den bugün Almanya'ya 32 ve Finlandiya'ya 11 Suriyelinin gönderildiğini, yarın da Türkiye'den Hollanda'ya sığınmacıların gönderileceğini söyledi.

Geri kabul sürecinin AB hukuku ve uluslararası hukuka tam uyumlu bir şeklide gerçekleştiğini vurgulayan Schinas, "Türkiye ve Yunanistan anlaşmayı hukuka uygun gerçekleştiriyorlar. AB'de süreci yakından takip ediyor ve taraflarla deneyimlerini paylaşıyor." ifadelerini kullandı.

Schinas, AB Komisyonu adına AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos'un bugün Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunacağını da anımsattı.

Öte yandan, AB Komisyonu, 20 Mart'tan 3 Nisan'a kadar toplam 6 bin 25 sığınmacının Yunan adalarına geldiğini bildirdi.

Yorumlar