AB, FARC'ı terör listesinden çıkarıyor

AB, barış anlaşmasının ardından FARC’ın terör örgütleri listesinden çıkartılacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
AB, FARC'ı terör listesinden çıkarıyor
Avrupa Birliği (AB), barış anlaşmasının imzalanmasıyla Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) terör örgütleri listesinden çıkartılacağını bildirdi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kolombiya hükümeti ile FARC arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından, AB Konseyi’nin FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkartma kararı alacağını açıkladı.

Kolombiya’da 50 yıldır süren çatışmayı bitirme kararının tüm dünyaya umut mesajı verdiğine dikkati çeken Mogherini, Kolombiya’ya AB üyesi ülkelerin katkılarıyla 600 milyon avroluk bir destek paketi sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Öte yandan, FARC 2002 yılından beri AB terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da barış görüşmeleri başlamıştı. Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi, mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi konularda uzlaşan taraflar, 25 Ağustos'ta Havana'da barış anlaşmasını imzalayarak, ülkedeki 52 yıllık savaşı sona erdirmişti.

Barış anlaşmasının imza töreni BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla Kolombiya'nın Cartagena kentinde düzenlenecek.

Yorumlar