52'nci Münih Güvenlik Konferansı başladı

Almanya Savunma Bakanı von der Leyen, "Duyurulan çatışmaların durdurulması kararı Halep sokaklarında uygulanmak zorunda" dedi.

Google Haberlere Abone ol
52'nci Münih Güvenlik Konferansı başladı

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Münih'de dün gerçekleştirilen "Uluslararası Suriye Destek Grubu"nda alınan kararların hemen uygulanması gerektiğine işaret ederek, "Duyurulan çatışmaların durdurulması kararı Halep sokaklarında uygulanmak zorunda" dedi.

Von der Leyen ve Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian bu yıl 52'ncisi düzenlene Münih Güvenlik Konferansı'nın açılış konuşmasını yaptı.

"Uluslararası Suriye Destek Grubu"nda alınan kararların umut verdiğini belirten von der Leyen, Suriye'de yardıma muhtaç insanlara yardım ulaştırılması gerektiğini ve bunun hemen yapılması gerektiğini söyledi.

"Duyurulan çatışmaların durdurulması kararı Halep sokaklarında uygulanmak zorunda" ifadesini kullanan von der Leyen, eğer Suriye'de gerçekten barış isteniyorsa bunun için haftalarca beklenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Von der Leyen, sığınmacıların geçiş ülkeleriyle de sıkı bir ortak çalışma yürütmek zorunda olduklarını kaydederek, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'nın yıllardır sığınmacı sorunuyla baş etmeye çalıştıklarını hatırlattı.

Avrupa'nın da sığınmacı krizinin çözümü noktasında önceki sene önemli çaba sarfettiğini aktaran von der Leyen, geçtiğimiz hafta Londra'da sığınmacı krizinin çözümü noktasında alınan kararların bunun önemli bir işareti olduğunu söyledi. Von der Leyen, "Bir gün Suriye'de ateşkes ve barış olacak, bu umudumu hiçbir zaman yitirmeyeceğim" dedi.

KAÇAKÇILARA TOLERANS YOK

Bir soru üzerine von der Leyen, NATO'nun Ege Denizi'nde, yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığıyla nasıl mücadele edeceğini şöyle açıkladı:

"Botların ve sığınmacıların tehlike altında olması durumunda tabii ki NATO yardımda bulunacak. Türkiye ile Türkiye'den veya Türkiye üzerinden kim gelirse gelsin Türkiye'ye geri gönderilmesi noktasında anlaştık. Bunu profesyonel olarak kaçakçılık yapanlara da bir mesaj olsun diye yaptık. Bir daha böyle işlere asla tolerans göstermeyeceğiz."

Von der Leyen, Ege Denizi'nde alınan tedbirler sayesinde yasadışı göçü, yasal hale getirmek istediklerini işaret ederek, böylece gerçekten yardıma muhtaç sığınmacılara, kadınlara ve çocuklara yardım etmek istediklerini söyledi.

IŞİD İSLAM DEĞERLERİNİ SARSIYOR

Fransa Savunma Bakanı Le Drian da konuşmasında, terör örgütü DAEŞ'in durdurulması için etkin bir şekilde propaganda yapılması gerektiğini söyleyerek, "İslam dünyasına DAEŞ'in onların değerlerini kötü bir şekilde yaraladığını açıkça söylemeliyiz" değerlendirmesine bulundu.

DAEŞ'in insanları korumadığının aksine onlara zarar verdiklerinin açıkça ifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Le Drian, "DAEŞ bir kabus gibi. İnsanlar DAEŞ'ten kurtulmaya çalışıyorlar bazen de DAEŞ insanları bulundukları bölgelerde kalmaya terörü kullanarak zorluyor" diye konuştu.

"Biz Esed yönetimi içinde bir grubun DAEŞ'i desteklediğini de biliyoruz" ifadesini kullanan Le Drian, Suriye'de acilen siyasi bir çözüme ve siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Yorumlar