Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı

- Filistin Sivil Toplum Örgütleri Ağı, İngiltere'den Balfour Deklarasyonu nedeniyle Filistin halkının yaşadığı felaketlerin sonuçları karşısında tarihi sorumluluğunu üstlenmesini istedi - FHKC, İngiltere Başbakanı May'in "Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılını gururla kutlayacakları" yönündeki sözlerine tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı

GAZZE (AA) - Filistin Sivil Toplum Örgütleri Ağı, İngiltere'den Balfour Deklarasyonu nedeniyle Filistin halkının yaşadığı felaketlerin sonuçları karşısında tarihi sorumluluğunu üstlenmesini talep etti.

Filistinli 133 sivil toplum örgütünü barındıran Filistinli Sivil Toplum Örgütleri Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere'nin uluslararası kanunları göz ardı eden, insan hakları ihlallerine devam edilmesine katkı sağlayan yanlış tutumunu düzeltmeye çalışması gerek." denildi.

İngiltere'den Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında İsrail devleti kurulmasına yol açarak Filistin halkının yaşadığı felaketler karşısında tarihi sorumluluğunu üstlenmesi istenen açıklamada, deklarasyonun İngiltere'nin savunduğunu söylediği insan hakları, adalet ve özgürlük değerleri ile çeliştiği belirtildi.

"Balfour Deklarasyonu, modern tarihin şahit olduğu en büyük etnik temizlik ve zorla göç ettirme suçunun temellerini attı." denilen açıklamada, "Filistin halkı, bu deklarasyonun bedelini çok ağır ödedi ve ödüyor. İşgalci İsrail güçleri, insanlık suçu sayılan suçlarına devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca İngiltere hükümeti, BM ve uluslararası toplumdan Filistin halkının yaşadığı trajediler karşısında tarihi ve ahlaki sorumluluğunu üstlenmesi, uluslararası meşru kararlara saygı duyulması için çalışması talep edildi.

- FHKC'den İngiltere Başbakanı'na tepki

Öte yandan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de İngiltere Başbakanı Theresa May'in "İsrail devletinin kurulmasında sahip oldukları rolden dolayı gurur duydukları ve Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılını gururla kutlayacakları" yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

FHKC'den yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere'nin Balfour Deklarasyonu'nu çıkararak Filistin halkına karşı işlediği suçu itiraf etmemesi ve özür dilememesindeki ısrarını şiddetle kınıyoruz." denildi.

Ortak bir tutum sergilenmesi için Filistinli tüm ulusal kesimlerin birlikte çaba göstermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, İngiltere'nin siyonist yanlısı politikaları karşısında ortak tutum sergilenerek daimi bir çalışma benimsenmesi gerektiği kaydedildi.

İngiltere Başbakanı May, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda gerçekleştirilen "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100'üncü yılını gururla kutlayacağız." demişti.


Yorumlar